Warm welkom

Toen ik klein was had ik een sprookjesplaat die ik helemaal uit mijn hoofd kende. Als er na een lange reis vol avonturen een vreemdeling aankwam op de plaats van bestemming werd hij of zij altijd in elk sprookje op eenzelfde manier welkom geheten; ‘eet en drink vreemdeling en vertel dan je verhaal…’

Dit staat in schril contrast tot hoe mensen die het in ons land moeilijk hebben niet welkom worden geheten.  Als je je meldt bij een daklozenopvang of crisiopvang bijvoorbeeld. Niets ten nadele van de vaak hele lieve medewerkers die er werken. Maar de procedures heten je niet bepaald welkom.

Je moet je legitimatie en administratie bij je hebben. Aantonen waar je onlangs verbleven hebt en vandaan komt. Als je pech hebt kom je aan als de aanmeldingstijd al verstreken is en je dus niet meer binnen mag komen. Of je past niet in het cliëntprofiel of in de groepssamenstelling en moet je dus weer naar elders. Soms moet je meteen je hele verhaal en hulpvraag vertellen. Als je zelf al weet wat je precieze hulpvraag is. En dit soms een paar keer achter elkaar. En dat terwijl je moe, bang en hongerig bent. Vervolgens worden alle huisregels en gebruiken uitgelegd die op zo’n moment echt niet tot je doordringen.

Iedereen wil gewoon warm welkom worden geheten, als mens. Juist als je op het diepst van je ellende zit. Bijkomen van alles wat er is. En je veilig en gewenst voelen.  Dit is een belangrijke basis om aan wat voor doel of traject dan ook te gaan werken.

Ik moet vaak aan deze sprookjes denken als ik zie hoe mensen die het moeilijk hebben bureaucratisch worden ‘welkom geheten’…

 

 

Advertenties

Een Reactie op “Warm welkom

  1. Geweldig mooi stukje tekst Jenny! Ben trots op je!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s