Week van de Jeugdzorg: thema luisteren

Deze week is het Week van de Jeugdzorg. Thema is dit jaar luisteren. Jongeren die hulp in de Jeugdzorg hebben vertellen deze week op vele manieren hun verhaal.

Het is zó belangrijk dat organisaties, managers, politici en hulpverleners luisteren naar de jeugdigen zèlf… Wat denken zij zelf nodig te hebben, waar lopen ze tegenaan, wat missen ze? Waar worden ze blij van en waarvan juist niet?

Jeugdigen kunnen heel belangrijke informatie geven waardoor de hulpverlening zich kan verbeteren. Hiertoe is ook de medezeggenschap uitgevonden. En zijn er afspraken over medezeggenschap en cliëntenparticipatie vastgelegd in de WMCZ (Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen).

Het is ontzettend jammer dat in veel instellingen in Nederland er nog helemaal geen of onvoldoende cliëntenmedezeggenschap, cliëntenraad, ouderraad of aandacht voor cliëntenparticipatie is…  Groepen als jonge kinderen of jongeren die ambulante hulp krijgen worden helemaal zelden gehoord. Veelal denkt de instelling dat het niet haalbaar is om medezeggenschap voor deze groepen te realiseren.

Ik hoop dat de Week van de Jeugdzorg weer eens laat zien hoe belangrijk het is om naar jeugdigen zèlf te luisteren. En dat instellingen deze verantwoordelijkheid nu eindelijk eens serieus gaan oppakken. Dan laat je als instelling zien dat je je klanten en taken serieus neemt. Om het te laten slagen moet je het wel eerst willen, Yes we can! Just do it!

luisteren

luisteren naar jeugd

Advertenties

Een Reactie op “Week van de Jeugdzorg: thema luisteren

 1. Hallo Jenny
  Graag wil ik je wijzen op een aantal Gelderse initiatieven tijdens de Week van de jeugdzorg. Met deze activiteiten proberen wij de verhalen van jongeren ouders en hulpverleners uit de jeugdzorg naar buiten te brengen. Onze ervaring is dat dit ook op een positieve manier kan waar zowel “de verteller” als “de luistereraar” na afloop meer begrip en waardering voor elkaar hebben gekregen!

  “Tha Bus”
  Jongeren uit verschillende zorginstellingen reizen in de Week per bus langs vijf middelbare scholen. In gastlessen vertellen ze waarom zij met jeugdzorg te maken kregen en wat jeugdzorg kan doen voor jongeren. Ambassadeur Sara Kroos reist op dinsdag 16 november mee om over haar eigen ervaringen met jeudzorg te vertellen. De website thabus.nl (zie Links) biedt dit jaar ook informatie speciaal voor ouders.

  Bestuurlijke stages
  Negen burgemeesters, 36 wethouders, negen statenleden en twee gedeputeerden hebben zich aangemeld voor een stage bij een instelling voor jeugdzorg. Zij maken hierbij kennis met het dagelijkse werk en de dilemma’s van de hulpverleners. Ook horen zij uit eerste hand de verhalen van de jongeren.

  De Gelderse Jeugdzorg Award
  In de vaak bijzondere aanmeldingen vertellen jongeren, ouders of collega’s wat hen geholpen heeft en waarom hun ‘held’ in het zonnetje gezet mag worden. De kandidaten zijn professionals en vrijwilligers die zich bijzonder inzetten voor jongeren met problemen Voor de titel Gelderse Jeugdzorgheld zijn dit jaar 53 kandidaten voorgedragenOp zaterdagmiddag 20 november wordt in het Arnhemse Luxor Live bekend wie de Gelderse jeugdzorgheld 2010 is.

  Met vriendelijkeg groeten,
  Miriam Raben
  Projectleider week van de Jeugdzorg
  Provincie Gelderland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s