Onderzoek naar dakloosheid in Europa

De Werkplaats Maatschappelijke Opvang, van LOC, is terug van een interessante conferentie in Budapest. Centraal stond het thema onderzoek naar dakloosheid in de huidige Europese context. Bijzondere aandacht kreeg hierbij de problematiek uit Oost Europa. Iets waar we in Nederland ook veel mee te maken hebben.

Onderzoekers uit heel Europa deelden de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar dakloosheid. Ieders doel is natuurlijk om de situatie van dak- en thuislozen te verbeteren. Dat is ook een belangrijk doel van de Werkplaats Maatschappelijke Opvang. De ervaringsdeskundigen van de Werkplaats zogen de berg aan informatie op. En hebben vanuit het cliëntenperspectief ook een goede bijdragen kunnen leveren. Bijvoorbeeld door goede vragen te stellen of zaken te benoemen waar onderzoekers vanuit hun eigen perspectief niet aan denken. Daarbij bleek het ook nuttig om tijdens de informele momenten in contact te komen met de aanwezige onderzoekers. Onderzoekers ervoeren ter plekke het nut en de noodzaak van een ervaringsdeskundige inbreng.

Goede samenwerking tussen onderzoekers, ervaringsdeskundigen, belangenbehartigers en cliënten is van groot belang voor de kwaliteit van onderzoek. Ervaringsdeskundigen vroegtijdig betrekken om niks belangrijks over het hoofd te zien bij aanvang van het onderzoek. Ook kunnen ervaringsdeskundigen worden ingezet als co-onderzoekers, zitting nemen in klankbord of begeleidingscommissie. Anderzijds kunnen onderzoeksresultaten belangenbehartigers helpen om verbeterwensen te onderbouwen. Cliënteninbreng kan de complexe puzzel die deze thematiek met zich meebrengt completer in beeld brengen.

De Werkplaats is in Nederland reeds op verschillende manieren betrokken bij onderzoek. Op de conferentie bleek dat dit nog niet in elk land het geval is. Nederland en Hongarije waren de enige landen die niet alleen door onderzoekers maar ook door ervaringsdeskundigen vertegenwoordigd waren. De Werkplaats trof in Budapest ook de voor de Nederlandse maatschappelijke opvang belangrijke onderzoeksters Judith Wolf en Lia van Doorn. De Werkplaats en de onderzoeksters hebben afgesproken om in Nederland snel met elkaar om tafel te gaan. Om te zien hoe we elkaars bijdragen nog beter kunnen benutten.

Meer over de conferentie leest u op: www.feantsa.org

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s