Schuldhulp: geen stenen voor brood verkopen

Vandaag was Mevrouw Erica Schruer advocate uit Rotterdam gastspreker bij de plenaire vergadering van de Cliënten Organisaties Maatschappelijke Opvang van de G4 (COMO-G4). Mevrouw Schruer houdt zich al jaren met het thema schuldhulpverlening bezig. Mevrouw Schruer beschikt over een berg kennis waar je u tegen zegt. Zelfs Wikipedia maakt reeds melding van haar weblog http://observatrix.blogspot.com/

De bijeenkomst werd benut om haar kennis over te brengen aan de belangenbehartigers van de 4 grote steden. Mevrouw Schruer doet dit op zeer kundige en bevlogen wijze. En is heerlijk Rotterdams recht voor zijn raap. Veel van de aanwezigen zijn zelf noodgedwongen ook al jaren met het thema schuldhulpverlening bezig. In sneltreinvaart loodste mevrouw Schruer ons langs een berg wet- en regelgeving. En vooral ook langs de gaten waar veel mensen die hulp zoeken om uit de schulden te geraken jarenlang keihard in vallen. En maar blijven vallen, van kwaad tot erger. De gevolgen hiervan zijn voor COMO-G4 onder andere te zien in het grote aantal dak- en thuislozen wat Nederland kent. En wie de kranten goed leest ziet ook dat veel familiedrama’s vaak voortkomen uit schuldenproblematiek.

Er moeten echt grote zaken veranderen om deze neergaande spiraal waar heel veel mensen in verzuipen een halt toe te roepen. Alle aanwezigen konden met gemak bergen schrijnende voorbeelden noemen. Zoals mensen die al 8 jaar schuldhulp hebben en er geen vooruitgang is, elke 2 maanden een andere hulpverlener, malafide bewindvoerders, instanties die fouten maken etc. Het is de bedoeling dat schuldhulp je hèlpt. En om met mevrouw Schruer te spreken je geen stenen voor brood verkoopt.

Advertenties

Een Reactie op “Schuldhulp: geen stenen voor brood verkopen

  1. Beste lezers,
    Ik zal me even kort voorstellen. Rob Veenman, momenteel werkloos, en bezig om werk in sociale sector te vinden. Nu bezig als vrijwillige budgetcoach voor de schuldhulpverlening in Amersfoort. Dit wil zeggen mensen begeleiden die al in de schulden zitten. Hier kom je rare dingen tegen, mensen die aangemeld zijn bij wspn en bewindsvoering aangevraagd hebben via de schuldhulpverlening, niet genoeg geld krijgen om van rond te komen maar geen schulden meer mogen maken. Voorbeeld: Mevr. S. is aangemeld bij de schuldhulpverlening. Via belastingdienst is op haar uitkering weduwepensioen beslag gelegd. Hierdoor krijgt zij elke maand structureel geld te weinig om alle vaste lasten te voldoen. Ze mag van de bewindsvoering nu geen schulden meer maken, maar ze heeft geen geld om haar zorgverzekering te betalen. Bewindsvoering gaat nu aan de slag om de beslaglegging van haar uitkering af te halen maar tot die tijd heeft mevr. geen geld genoeg om rond te komen. Haar vraag aan bewindsvoering hoe zij dit moest oplossen werd afgedaan met; dat is jouw probleem maar je mag geen schulden meer laten oplopen. Onbegrijpelijk!!!!
    In de fase van goedkeuring bewindsvoering en uitvoering ligt ongeveer een maand of twee. Tot dan moet je zelf maar uitzoeken hoe en wat maar geen schulden laten oplopen, en dat zonder verdere begeleiding!!! Logisch dat een 30 procent van de gevallen weer terugvallen en het probleem alleen maar erger wordt. Door onderzoek en veel lezen over dit soort zaken val ik van de ene verbazing in de andere. De hulpverlening voor onder andere daklozen(mijn zoon heeft hier gezeten) en mensen in de schuldsanering kan volgens mij veel efficiënter dan nu het geval is en het hoeft dan niet meer geld te kosten. Nu is men alleen maar aan het korten op de hulpverlening waardoor uiteindelijk meer mensen in grotere problemen terecht komen.
    Ik hoop dat ik hier misschien nog eens iets in kan betekenen.
    Rob Veenman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s