(Gebrek aan) jongerenparticipatie

Gister was ik bij de presentatie van een onderzoek naar de participatie van jongeren die hulp krijgen binnen de jeugd GGZ in de regio Amsterdam. Dit onderzoek is uitgevoerd door Márian Vink van Cliëntenbelang Amsterdam. Zij is tijdens het onderzoek bijgestaan door een aantal jongeren die zelf cliënt zijn in de jeugd GGZ.

De uitkomsten zijn schokkend: geen instelling voldoet aan de WMCZ (Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen). Op een enkele plek is er wel een jongerenraad of een kinderraad. Maar veelal wordt de wettelijke (!) medezeggenschap geheel niet ingevuld en krijgen cliënten slechts de mogelijkheid om na het einde van hun behandeling middels een vragenlijst in te vullen wat je van de geboden hulp vond.

Ouders worden al wel op een aantal plekken in staat gesteld om vanuit het ouderperspectief te participeren. Is ook heel belangrijk dat ouders deze mogelijkheid hebben, zij kunnen vanuit hun perspectief ook veel nuttigs bijdragen wat de zorg aan hun kinderen en ouders ten goede kan komen. Instellingen moeten er wel voor waken de participatie van jeugdigen zèlf niet te vervangen door ouders. Ouders en jeugdigen hebben beiden een eigen perspectief en dienen dan ook beiden een volwaardige plek te hebben in de participatie.

Instelingen geven als oorzaken van een gebrek aan cliëntenparticipatie aan dat ze weinig tijd hebben, aan het reorganiseren zijn en dat de jongeren moeilijk bereikbaar zijn.

De jongeren zelf die ondervraagd zijn over dit onderwerp geven massaal aan cliëntenparticipatie wèl belangrijk te vinden! En een deel van hen zou zelfs actief willen worden in een cliëntenraad…

Dus instellingen sla je slag! Betrek je cliënten. En zie dat als je wil het heel goed mogelijk is om cliëntenparticipatie vorm te geven. Ontdek dat een zorgvuldige cliëntenparticipatie de organisatie heel veel kan opleveren. Want wie kan nu beter vertellen hoe de zorg wordt ervaren, wat er goed gaat en wat er beter kan dan de mensen die er gebruik van maken?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s