Cliëntgestuurde wooninitiatieven

Nederland telt heel veel dak- en thuislozen. Zoals te lezen is in de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Opvang moeten we rekening houden met ongeveer meer dan 71.000 mensen! Dit betreft ook een heleboel jongeren en zelfs hele gezinnen die op straat staan. Veel mensen die niks met dakloosheid te maken hebben weten dit niet en beseffen niet dat dit probleem in Nederland zo enorm groot is. Je kan bovendien ook niet altijd aan iemand zien dat hij of zij dakloos is.

Er zijn nog steeds te weinig opvangplekken voor al deze mensen. Op verschillende plekken in het land blijft men niet wachten totdat gemeentes eindelijk meer opvangplekken hebben gerealiseerd (uitbreiding duurt vaak jaren, wijkbewoners zitten zelden te springen om zo’n opvanglocatie…) en slaan ex-daklozen de handen ineen en realiseren zij zelf cliëntgestuurde wooninitiatieven. Waarbij mensen die zelf weten hoe het is om dakloos te zijn zeer goede begeleiding blijken te kunnen bieden. Dit blijkt ondermeer uit de succesvolle uitstroom/doorstroomcijfers. Daar kan de ‘professionele’ opvang nog wat van leren. Zo’n initiatief is Je Eigen Stek – JES Go4it uit Amsterdam. Zij wonnen hiermee het afgelopen jaar de Zilveren Woonladder

Het valt niet mee om in regeltjesland een dergelijk initiatief van de grond te krijgen. Het is dan ook erg belangrijk dat dergelijke initiatieven vanuit de overheid steun en ruimte krijgen. Mensen die zoveel hebben meegemaakt moeten in staat worden gesteld om hun kennis en ervaring positief voor anderen in te zetten. Iets wat een belangrijke bijdrage kan leveren aan hun eigen reïntegratie en kan helpen om het enorme aantal dak- en thuislozen terug te dringen.

Ga je zondag naar het congres van GroenLinks?

Steun dan amendement nummer 5.254 en ondersteun daarmee cliëntgestuurde wooninitiatieven! Spreekbonnen zijn ook van harte welkom 🙂

Advertenties

Een Reactie op “Cliëntgestuurde wooninitiatieven

  1. Super! Amendement is gister overeind gebleven op congres van GroenLinks. Aandacht voor cliëntgestuurde wooninitiatieven wordt nu opgenomen in het landelijk verkiezingsprogramma van GroenLinks. Stemmers bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s