Wa wa wa waanzinnig wajong

 

‘Wa wa wa waanzinnig gedroomd’ aldus een liedje van Kinderen voor Kinderen in de jaren 80 (waar is dit geweldige concept Kinderen voor Kinderen tegenwoordig trouwens gebleven?!) De wajong is een uitkering op minimum niveau voor jonggehandicapten. Dit is helemaal geen droom! Als je een ziekte, handicap of iets dergelijks hebt waar je niet om gevraagd hebt wil je niet afhankelijk hoeven zijn van een uitkering.

 

 

Iedereen wil uiteindelijk zoveel mogelijk voor zichzelf kunnen zorgen. Het aantal jongeren wat gebruik moet maken van de wajong groeit de laaste jaren gestaag. In 2008 stond de teller op zo’n 166.000. De noodzaak om hier iets aan te veranderen groeit mee met dit aantal. Echter de handicap van jongeren is helaas vaak niet te veranderen. Ook aan de motivatie van jongeren om te werken zal het vaak niet ontbreken. Wat wèl nodig is, is dat werkgevers meer ruimte bieden aan deze jongeren. Geef hen de ruimte, het vertrouwen en de ondersteuning en ook de financiële beloning die zij nodig hebben, die zij verdienen!

 

En nee, geef het als werkgever of jongere niet op als het werken niet zonder moeilijkheden verloopt. Deze moeilijkheden zijn er om opgelost of geaccepteerd te worden. Jonge mensen hebben het nodig dat werkgevers in hen geloven en kansen bieden. Vaak is het al lastig genoeg om in jezelf te geloven als je jong bent en ook nog eens te dealen hebt met een handicap. Waardoor je misschien je diploma niet hebt gehaald, minder werkervaring hebt opgebouwd, minder makkelijk vrienden hebt kunnen maken, minder zelfvertrouwen hebt etc. dan leeftijdsgenoten zonder handicap. Je wil niet dat werkgevers jou in dienst nemen omdat je een handicap hebt. Je wil dat een werkgever je in dienst neemt omdat jij jij bent met al je capaciteiten.

 

Jaren geleden, toen ik zo ongeveer de wajongleeftijd had liep ik stage op een school voor speciaal onderwijs. Voor de jongeren in de hoogste klassen werden stageplekken gezocht. Wat mij toen raakte was een werkgever die een jongere niet wilde laten stagelopen. Immers de handicap van deze jongen was niet zichtbaar waardoor klanten van deze fastfoodketen niet zouden kunnen zien dat deze werkgever ook gehandicapten in dienst had…

 

Vandaag bieden belangenorganisaties om 13.15 u een petitie aan in de tweedekamer. Er wordt een wetsvoorstel rondom de wajong besproken in de tweedekamer. Belangenorganisaties vinden dat je als jonggehandicapte niet in je inkomen gediscrimineerd mag worden (daar komt het gewoon op neer) als je een handicap hebt en daardoor (deels) bent aangewezen op de wajong. Meer info over de petitie en het wetsvoortel: Platform GGZ  info over de wajong.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s