Tea for Two – ontmoeting daklozen en beleidsmedewerkers

Afgelopen week organiseerde ZON een hightea in Scheltema voor (ex-) daklozen en beleidsmakers. Beleidsmakers die iets van doen hebben met het onderwerp daklozen. In de praktijk blijkt het voor hen lastig om in contact te komen met daklozen. Om zo hun beleid goed af te kunnen stemmen met de deskundigen van de straat. Je zou zeggen dat je als beleidsmaker gewoon naar een instelling voor maatschappelijke opvang kunt gaan om daar met daklozen te gaan praten. Maar dit gebeurd dus niet zoveel. Iedereen was dan ook erg blij met het initiatief van ZON om beide groepen bij elkaar te brengen. En we hadden al gauw 50 aanmeldingen. Genoeg om het nog wel kleinschalig en dus intiem te kunnen houden.

 

De middag werd geopend door Bart Smith directeur van ZON met een mooi gedicht uit de straatkrant over ontmoeten. En ontmoeten dat werd er gedaan die middag! Als vanzelf gingen mensen uitgebreid en respectvol met elkaar in gesprek. Algauw vroeg iemand zich af hoe je nu een dakloze kon vinden tussen al die mensen.  Het bleek dat je namelijk niet altijd aan de buitenkant kan zien of iemand dakloos is of niet! Zo werden er nog veel meer vooroordelen ontkracht die middag.

 

De aanwezige ‘gesprekshulpjes’ leiden tot interessante gesprekken. Het bleek dat mensen op sommige vlakken heel verschillende levens leiden, maar dat je op sommige vlakken weinig van elkaar hoeft te verschillen.  

Foto: Johan Steenbergen

Foto: Johan Steenbergen

 

 

Ik hoop dat iedereen die aanwezig was deze middag meeneemt als een waardevolle ervaring. Dat beleidsmedewerkers en daklozen elkaar in de toekomst  makkelijker op zullen zoeken. Om zo te komen tot beleid wat goed aansluit bij de daadwerkelijke praktijksituatie. Want in de praktijk moet nog een hoop verbeterd worden.

 

Aan het eind van de middag kon iedereen op een ZONnig spandoek aandachtspunten en hartekreten schrijven. Deze aandachtspunten zal ZON namens de daklozen onder de aandacht brengen. Toen een aantal daklozen Scheltema verliet wenste ik hen ‘wel thuis’. Ik schrok even van m’n onhandigheid, deze mensen hebben immers geen thuis. Maar ik wens wel van harte dat iedereen die het niet heeft daadwerkelijk een huis of plek zal vinden om zich thuis te voelen. Wel thuis!

 

Een uitgebreide impressie van de Tea for Two met foto’s, filmpje en radio interview van RTV West kun je vinden op de site van ZON.

Foto Johan Steenhorst

Foto Johan Steenbergen

           

           

 

 

Advertenties

3 Reacties op “Tea for Two – ontmoeting daklozen en beleidsmedewerkers

 1. Ik kan hierover niks (meer) vinden op de website van ZON …

 2. Hallo Joke,

  ZON heeft inderdaad inmiddels deze info van de inmiddels vernieuwde site gehaald. Wellicht kun je contact opnemen met Stichting ZON om toch aan deze info te komen. Ik zal zelf even kijken in mijn oude computer wat ik nog kan vinden. Heb je iets specifieks nodig? Op de site van Movisie staat ook wat korte info, dat ken je vast al.

  groeten Jenny

 3. Hallo Joke,

  Kan je inmiddels vertellen dat Stichting ZON op 6 december een Tea 42 deel 2 organiseert. Wellicht wil je nog steeds meer info? Contactpersoon is Ferdinand Loos (oud medewerker Movisie). ferdinand.loos@gmail.com

  groeten,
  Jenny de Jeu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s