Vooroordelen

heart

Daklozen hebben er zelf voor gekozen om dakloos te zijn. Daklozen hebben het er zelf naar gemaakt om dakloos te zijn. Aan daklozen is geen eer te behalen. Daklozen zijn domme mensen. Alle daklozen zijn verslaafd. enzovoort

Veel te vaak kom ik bij mensen deze vooroordelen tegen. Ook bij over het algemeen intelligente en maatschappelijk betrokken mensen. Zo stond deze week in een verstandige krant een artikel over een onderzoek naar de spullen die daklozen bij zich hebben en achter laten. De onderzoekers kwamen er verbaasd achter dat daklozen zulke belezen mensen bleken te zijn! Ja hè hè de meeste daklozen kunnen lezen! En ze bleken ook nog kwaliteitswerken te lezen…

Moet vaak uitleggen dat dakloosheid iedereen kan overkomen. Je kan pech hebben. Een aantal factoren tegelijk kan maken dat het allemaal net te veel is om overeind te blijven. Iedereen kan bijvoorbeeld z’n baan kwijtraken, relatie stuklopen, psychische problemen krijgen (1 op de 4 Nederlanders overkomt dit ooit in z’n leven!). Alleen niet iedereen beseft het dat dit kan gebeuren!

Stel je eens voor dat het JOU overkomt…

Dan wil je  ook dat je welkom bent. Dat je als mens wordt gezien. Dat je erbij mag horen. Dat mensen jouw leven waardevol achten. Dat mensen je liefhebben en dat je mensen liefhebt. Dat je gelijke rechten hebt als ieder ander mens! Net als dat ieder ander dat zou willen!

Advertenties

Een Reactie op “Vooroordelen

  1. Beste Jenny,

    Je hebt helemaal gelijk.
    Zelf ben ik bezig met het opzetten van een maatjesproject voor ex-dak- en thuislozen. Het is zo jammer dat er zoveel vooroordelen bestaan over de mensen. Wel vind ik mooi dat als vrijwilligers dan kennis maken met de bewoners van Domus II (een woonvoorziening met 24-uurs opvang waar voormalig dak- en thuislozen wonen) altijd erg enthousiast zijn over deze mensen. Tenslottte zijn zij ook gewoon mensen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s