Gek van de media

Onlangs zijdelings te maken gehad met een klein mediabombardement. Sandra (die van de vorige blog) werd overweldigt door allerlei persverzoeken. Aanleiding was het feit dat zij als kwetsbare jongere het eerste stripboek ‘Gestoord’ in ontvangst mocht nemen.

Sandra is in een week tijd een soort icoon van de kwestbare jongeren in Nederland geworden. Er zijn nauwelijks jongeren die de buitenwereld een kijkje in hun binnenwereld gunnen. Als meer jongeren dat zouden doen zou er vast meer begrip zijn voor jongeren met psychische problemen. Maar goed dat is ook nogal wat om je zo kwetsbaar op te stellen. Veel volwassenen zijn wel zover dat zij kunnen vertellen over de problemen die zij in hun jeugd ervaren hebben. Maar dan staat er toch een volwassen persoon voor je neus die dat vertelt. Sandra is nog heel erg jong en dat is confronterend. De media dook er dan ook bovenop.

3FM kwam langs, NOS headlines maakte een filmpje voor internet, Trouw deed een interview. De Spits toonde zelfs een stuk van het boek op de voorpagina. En zo waren er ook nog een aantal lokale kranten aanwezig. Over een van deze kranten wil ik graag even over klagen…

Gedurende alle interviews e.d. is Sandra bijgestaan door de mensen die de dag rondom dit boekje organiseerden. Zij zorgden er o.a. voor dat er uitsluitend serieuze media aan bod kwam. En dat er op een zorgvuldige manier met Sandra om werd gegaan. Dat zij in ieder geval geen schade zou ondervinden door de persaandacht. Nou dat is dus helaas wel gebeurd.

Tijdens de borrel na afloop van al het officiële gedoe was iedereen gezellig met elkaar aan het kletsen. Zo ook Sandra met een journaliste… Die zich overigens niet gemeld heeft bij de organisatie van de dag en dus aan het persprotocol ontsnapte. In al haar spontaniteit en enthousiasme van de geweldige dag kletste ze honderduit. Over haar jeugd, ziektebeeld, schooltijd, zoektocht, vooroordelen van anderen etc. Sandra sprak ook over haar opname. Maar gaf hierbij aan dat ze niet wilde dat de hulpverleningsinstanties bij naam genoemd werden.

De volgende dag heb ik een erg verdrietige en balende Sandra aan de telefoon. Weg was haar euforische gevoel na de zeer geslaagde dag. Oorzaak een vreselijk stuk op de voorpagina in de lokale krant. Er stonden onwaarheden in, aan Sandra haar verzoek om bepaalde zaken niet te vermelden is geen gehoor gegeven. Klapper was een vreselijke kop die absoluut geen recht doet aan Sandra haar leven. En er flink inhakt bij haar.

Boos heb ik de betreffende krant opgebelt. Ze konden en wilden er niks mee doen. Ik zou de betreffende journaliste willen adviseren om eerst het boekje ‘Gestoord’ eens goed te lezen. Dan begrijpt ze hopelijk hoe erg je iemand kunt schaden met een dergelijk onzorgvuldig stuk.

Ieder heeft z’n medialesje wel geleerd. Voortaan heeft Sandra alleen nog gesprekken op niveau. Een week later was ze live op de radio te gast samen met een nobelprijswinnaar. Leidsch Dagblad eat your heart out smste ik naar Sandra na afloop van de uitzending. Gelukkig kon ze weer lachen!  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s